Digitale media zijn overal, en jongeren vinden er hun weg als geen ander. Maar wie leert hen kritisch omgaan met die stroom aan informatie? Met de gloednieuwe app InfoReady krijgen jongeren een krachtige tool in handen om zelf na te denken over wat ze online zien. De app, ontwikkeld door onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), wordt op 4 april gelanceerd tijdens het Fake News Seminar Brussels op de VUB Health Campus in Jette.
“InfoReady helpt jongeren om even stil te staan bij wat ze online lezen of zien,” zegt onderzoeker Iris Steenhout. “We tonen hoe desinformatie werkt en hoe ze die kunnen herkennen. Zo krijgen ze meer grip op hun digitale omgeving. We geven geen pasklare antwoorden, maar wel de tools om zelf kritisch te denken.”
Kritisch denken in een doorklikwereld
Vandaag bepalen sociale media in toenemende mate hoe jongeren de wereld zien. Wat hen boeit of choqueert, krijgen ze steeds vaker te zien, gestuurd door slimme algoritmes. InfoReady speelt hierop in door jongeren inzicht te geven in de werking van die digitale mechanismen. De app leert hen op een laagdrempelige en speelse manier hoe desinformatie zich verspreidt én hoe ze dat zelf kunnen ontmaskeren.
Gebruikers ontdekken aan de hand van concrete casestudies hoe nepnieuws wordt opgebouwd, waarom het zo effectief is, en hoe factcheckers te werk gaan. Interactieve quizzen en oefeningen zorgen ervoor dat jongeren hun nieuwe kennis meteen kunnen toepassen.
Gratis en toegankelijk voor iedereen
De app is volledig gratis en richt zich niet enkel op jongeren, maar ook op leerkrachten die digitale vaardigheden en mediageletterdheid in de klas willen integreren. Met InfoReady krijgen scholen een concreet hulpmiddel om jongeren te begeleiden in een steeds complexer digitaal landschap.
Kennis delen op het Fake News Seminar
De lancering van InfoReady maakt deel uit van het Fake News Seminar Brussels – een evenement dat experts, studenten, leerkrachten, journalisten en betrokken burgers samenbrengt. Deelnemers krijgen niet alleen inzicht in desinformatie en manipulatie, maar leren ook hoe ze anderen kunnen helpen met een meer kritische blik naar digitale inhoud te kijken.
“Het seminarie is voor iedereen toegankelijk: docenten, journalisten, studenten, betrokken burgers… Iedereen kan bijleren over hoe je je staande houdt in het digitale informatielandschap,” besluit Steenhout.