Zakenvluchten met een derde gedaald
De uitstoot van zakenvluchten is met ruim een derde gedaald sinds 2019. Veel multinationals leggen hun zakelijke reizen aan banden, blijkt uit de Travel Smart Ranking, en ook Belgische bedrijven doen het goed.
Bron: IPS - afbeelding: Goed Nieuws

De uitstoot van zakenvluchten is met ruim een derde gedaald sinds 2019. Veel multinationals leggen hun zakelijke reizen aan banden, blijkt uit de Travel Smart Ranking, en ook Belgische bedrijven doen het goed.

De Travel Smart Ranking brengt het zakelijke vliegverkeer van 326 multinationals in kaart tussen 2019 en 2023. Meer dan de helft daarvan heeft zichzelf limieten opgelegd om overbodige reizen te vermijden en klimaatschade te beperken. Met succes: de uitstoot van die bedrijven is met maar liefst 48 procent verminderd.

Daar tegenover staat dat 44 procent nog geen doelstellingen heeft. Hun uitstoot daalt ook wel, maar veel minder snel: gemiddeld zo’n 28 procent.

Frequent flyers

De ranking geeft ook een overzicht van de 25 bedrijven met de grootste voetafdruk die hardnekkig blijven vliegen. Daarbij zijn grote namen als Volkswagen, Accenture, KPMG en techbedrijven als Meta, Google en Apple.

Samen stoten die bedrijven jaarlijks 6,9 megaton CO2 uit – het equivalent van 48.000 enkele vluchten tussen Parijs en New York, of 1,3 keer de jaaruitstoot van de volledige Belgische luchtvaart.

JPMorgan Chase, Merck en Bosch krijgen een speciale vermelding, omdat zij tegen de stroom in gaan en meer zijn gaan vliegen. Hun uitstoot steeg met respectievelijk 41, 29 en 3 procent.

“Terwijl gezinnen hun transport verduurzamen, woningen isoleren en minder vliegen, stoten de zakenreizen van amper 25 bedrijven jaarlijks meer uit dan de volledige Belgische luchtvaart”, zegt Naomi Cambien, mobiliteitsexpert bij Bond Beter Leefmilieu. “Dat enorme klimaatprobleem moet worden aangepakt: het is tijd dat alle bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en hun vliegverkeer verminderen.”

Goede leerlingen

Het Belgische farmabedrijf UCB bijvoorbeeld toont aan dat minder vliegen prima te verzoenen is met zakelijk succes, zegt Cambien. De groep heeft zijn reisvoetafdruk met 42 procent verkleind tussen 2019 en 2023, onder meer door strengere goedkeuringsprocedures voor internationale reizen, het afzien van eendaagse vluchten en een voorkeur voor de trein op afstanden tot drie uur. Ook Barco, Umicore en Solvay verminderden hun vliegemissies.

Toch tonen buitenlandse multinationals dat het nog beter kan. AstraZeneca bijvoorbeeld heeft haar vliegemissies met 52 procent verminderd, en herverzekeraar Swiss Re zelfs met ruim twee derde. De bedrijven hebben een specifieke reductiedoelstelling voor zakelijk vliegen, en dat leidt tot snellere reducties.

“Gerichte doelstellingen zijn essentieel voor bedrijven om hun verantwoordelijkheid te nemen en hun vlieguitstoot te verlagen”, concludeert Denise Auclair van Transport & Environment. “Voortrekkers laten zien dat een combinatie van duidelijke doelen en slimme strategieën werkt. Het is hoog tijd dat de achterblijvers zich aansluiten bij deze ommekeer, zodat vliegreizen niet langer ten koste gaan van onze planeet en gezondheid.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten