Gent zet opnieuw een stap richting een gezonde, toegankelijke en duurzame stad. Binnenkort kunnen voorbijgangers gratis drinkwater tappen aan het nieuwe buitentappunt naast de trappen van het Stadskantoor.
Het slimme tappunt werkt met een sensor: je houdt je hand voor het toestel en het water stroomt automatisch — maximaal 30 seconden per beurt. Op dit moment loopt een testfase, maar binnen twee weken is het tappunt volledig operationeel.
🔄 Duurzaam én dorstlessend
Het is niet het eerste van zijn soort. Eerder werden al buitentappunten geïnstalleerd in de Overpoort en het Groenevalleipark, waar sinds oktober maar liefst 24.000 flessen werden gevuld.
Met deze initiatieven wil de stad het gebruik van wegwerpplastic verminderen én haar inwoners en bezoekers een eenvoudig alternatief bieden om gehydrateerd te blijven.
“Met de hittegolven van de laatste jaren in gedachten willen we onder meer via de buitentappunten 24 op 7 gratis water aanbieden op een aantal buitenlocaties in de stad,” zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management.
🌍 Kleine ingreep, grote impact
Een toegankelijk drinkwaterpunt lijkt misschien klein, maar maakt een wereld van verschil in een stedelijke omgeving: het draagt bij aan duurzaamheid, gezondheid, én sociale gelijkheid. Zeker op warme dagen is dit een eenvoudige, maar doeltreffende manier om iedereen — jong en oud — van verkoeling te voorzien.
—
Waarom vinden we dit goed nieuws?
Het nieuwe buitentappunt aan het Stadskantoor sluit aan bij verschillende Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties:
- SDG 3 – Goede gezondheid en welzijn: stimuleert voldoende waterinname, zeker tijdens hittegolven.
- SDG 6 – Schoon water en sanitair: maakt veilig drinkwater gratis beschikbaar voor iedereen, op elk moment van de dag.
- SDG 11 – Duurzame steden en gemeenschappen: draagt bij aan een leefbare, inclusieve en klimaatveilige stad.
- SDG 12 – Verantwoorde consumptie en productie: moedigt het gebruik van herbruikbare flessen aan en vermindert plastic afval.
Kortom: dit eenvoudige waterpunt is een mooi voorbeeld van hoe kleine ingrepen grote impact kunnen hebben op gezondheid, duurzaamheid en inclusiviteit.