Een doorbraak in de medische beeldvorming belooft betere operaties voor kankerpatiënten. Onderzoekers aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) ontwikkelden een slimme camera die chirurgen tijdens een ingreep helpt om nauwkeuriger te zien welk weefsel ziek is en wat gezond is.
Pooria Iranian, doctoraatsstudent aan de onderzoeksgroep ETRO van de VUB, werkte aan een nieuwe beeldvormingstechniek: fluorescentie-levensduurbeeldvorming (FLT). Die techniek registreert niet hoe fel een kleurstof oplicht in het lichaam, maar wel hoelang die licht blijft geven. Dat maakt het mogelijk om veel preciezer afwijkingen zoals tumoren in beeld te brengen, zelfs tijdens een operatie.
“We willen de chirurg geen nieuwe ogen geven,” zegt onderzoeker Iranian, “maar wel een derde oog: eentje dat door de tijd heen kijkt, in het leven zelf.”
Een compact, slim systeem
Het team ontwikkelde een compacte, gebruiksvriendelijke camera die FLT combineert met klassiek RGB-beeld. Dankzij een deep learning-algoritme kan de camera in real-time nauwkeurige beelden tonen, zonder ingewikkelde instellingen. Door de slimme combinatie van technologieën krijgen chirurgen een veel beter zicht op de operatiesite, met mogelijk betere resultaten voor de patiënt tot gevolg.
Bovendien gebruikt de camera nabij-infraroodlicht, dat dieper in het lichaam doordringt. Hierdoor kunnen artsen ook moeilijk zichtbare afwijkingen beter opsporen.
Betere operaties, minder risico’s
Kankeroperaties zijn vaak complex, zeker wanneer het gaat om het verwijderen van een tumor zonder gezond weefsel te beschadigen. Deze nieuwe technologie kan een echte gamechanger worden in de operatiezaal. Door sneller en preciezer te werken, kunnen chirurgen het verschil maken.
Waarom dit goed nieuws is
Deze innovatie is niet alleen een technologische prestatie, maar draagt ook rechtstreeks bij aan betere gezondheidszorg voor iedereen. Het onderzoek ondersteunt dan ook Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling (SDG) 3 – Goede gezondheid en welzijn.