Een primeur in Vlaanderen: in het geboortebos Foreest in Brugge loopt een grootschalig onderzoek naar hoe jonge bomen beter kunnen overleven in een veranderend klimaat. De samenwerking tussen Stad Brugge en de Universiteit Gent is een schoolvoorbeeld van hoe wetenschap en lokale besturen samen werken aan een groenere toekomst.
Hoe zorg je ervoor dat jonge bomen de steeds grilligere weersomstandigheden trotseren? Die vraag staat centraal in een vierjarig onderzoek van de UGent, uitgevoerd door doctoraatsstudente Eva Forceville van het Labo voor Bos & Natuur. In het geboortebos Foreest, waar sinds 2021 ruim 4.000 jonge bomen groeien, wordt sinds kort intensief gemeten, geanalyseerd en geëxperimenteerd.
Het onderzoek bestaat uit drie fases: van algemene veldmetingen op zo’n 200 locaties verspreid over Vlaanderen tot diepgaand onderzoek naar de mechanismen die de vitaliteit van bomen beïnvloeden. In een derde fase worden ook behandelingen getest die de overlevingskansen van jonge aanplant verbeteren. In totaal worden gegevens verzameld van ongeveer 5.000 bomen, een omvang die voor Vlaanderen uniek is.
Brugge als proeftuin voor klimaatrobuust groenbeheer
Voor Stad Brugge past het project perfect binnen haar ambitie om kennisgestuurd te werken aan duurzame groenaanplanting. “De resultaten kunnen ons helpen om onze aanplantingen nog duurzamer en klimaatrobuuster te maken”, zegt schepen van openbaar domein Franky Demon. “We geloven sterk in samenwerking met kennisinstellingen en zijn trots dat we met het geboortebos in Foreest een rol kunnen spelen in dit belangrijke onderzoek.”
Ook doctoraatsstudente Eva Forceville benadrukt de unieke schaal van het project: “Voor zover ik weet is dit de eerste keer dat zo’n grootschalige inventarisatie van jonge bosaanplantingen in Vlaanderen gebeurt.”
Bijdrage aan de SDG’s
Dit onderzoek is niet alleen een lokaal succesverhaal, maar draagt ook bij aan meerdere duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Het versterkt ecosystemen (SDG 15: Leven op het land), ondersteunt klimaataanpassing (SDG 13: Klimaatactie) en draagt bij aan de veerkracht van steden en gemeenten (SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen).
Een initiatief dat laat zien hoe wetenschap, beleid en natuur hand in hand kunnen gaan — voor de bomen van vandaag én de generaties van morgen.