Search
EU-lidmaatschap loont: Poolse welvaart meer dan verdubbeld sinds 2004
Sinds de toetreding tot de EU in 2004 is het bbp per inwoner in Polen meer dan verdubbeld. Dankzij handel, investeringen en EU-steun groeide de welvaart spectaculair.

In mei 2004 trad Polen samen met negen andere landen toe tot de Europese Unie, de grootste uitbreiding in de geschiedenis van de EU. Twee decennia later werpt die beslissing nog steeds vruchten af: de Poolse economie is opvallend gegroeid en de levensstandaard van de bevolking is sterk toegenomen.

Toen Polen lid werd van de EU, bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner zo’n 21.200 dollar per jaar – ongeveer de helft van het EU-gemiddelde. Sindsdien is dat cijfer meer dan verdubbeld. De kloof tussen Polen en het West-Europese gemiddelde is dus aanzienlijk kleiner geworden.

Die groei is geen toeval. Polen heeft optimaal gebruikgemaakt van de voordelen van het EU-lidmaatschap. Dankzij de toegang tot de interne markt nam de Poolse export een hoge vlucht: die is sinds 2004 verdrievoudigd, met ruim driekwart van de export die richting andere EU-landen gaat. Economen spreken van een heuse “EU-bonus” op de groei.

Ook Europese subsidies hebben hun effect niet gemist. Polen ontving sinds zijn toetreding meer dan 163 miljard euro aan netto-EU-steun. Dat geld ging onder andere naar de uitbouw van transportinfrastructuur, innovatie, energieprojecten en regionale ontwikkeling.

Twintig jaar na de toetreding is het duidelijk: voor Polen betekende het EU-lidmaatschap een stevige duw richting economische vooruitgang, samenwerking en toekomstgerichte investeringen. Een mooi voorbeeld van hoe Europese integratie concrete voordelen oplevert voor miljoenen mensen.

Goed nieuws voor de SDG’s

De economische vooruitgang van Polen sinds de EU-toetreding draagt rechtstreeks bij aan meerdere Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Zo ondersteunt de gestegen welvaart SDG 1 (Geen armoede) en SDG 8 (Waardig werk en economische groei), terwijl investeringen in infrastructuur, energie en innovatie aansluiten bij SDG 9 (Industrie, innovatie en infrastructuur) en SDG 7 (Betaalbare en duurzame energie). Ook SDG 10 (Ongelijkheid verminderen) komt in zicht, aangezien de kloof met West-Europa kleiner wordt. Europese samenwerking blijkt zo niet alleen economisch, maar ook sociaal en duurzaam versterkend.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten