Op 28 mei 2025, exact 22 jaar na de invoering van de Belgische euthanasiewet, werd een belangrijke nieuwe praktijkgids gelanceerd. De Praktijkleidraad Begeleiding van een Euthanasietraject biedt artsen en andere zorgverleners concrete, empathische en multidisciplinaire handvatten om patiënten en hun naasten te begeleiden bij een euthanasieverzoek — van het eerste gesprek tot de nazorg.
De leidraad werd ontwikkeld door de Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde (VUB en UGent) en kwam tot stand via een intensief co-creatief proces met artsen, verpleegkundigen, psychologen, geestelijke begeleiders en andere zorgprofessionals. Wat deze gids bijzonder maakt, is dat hij niet enkel focust op de wettelijke en medische aspecten, maar ook op de mens achter het verzoek — én zijn omgeving.
“Deze leidraad gaat verder dan bestaande richtlijnen,” vertellen professor Kenneth Chambaere en Dr. Romy Van Rickstal. “Ze biedt praktische ondersteuning voor persoonsgerichte zorg, met aandacht voor heldere communicatie, spirituele begeleiding, zorgcontinuïteit, en het betrekken van kinderen in het traject.”
Handvaten voor moeilijke momenten
De gids bevat concrete aanbevelingen, onder meer over:
- Communicatie: hoe informeer je patiënten en hun naasten duidelijk over het traject en de wettelijke grenzen?
- Autonomie en druk: hoe detecteer je beïnvloeding en bewaak je de vrije wil van de patiënt?
- Begeleiding: hoe bereid je een euthanasie zorgvuldig voor — ook praktisch en ritueel?
- Kinderen: hoe betrek je hen op gepaste wijze bij het afscheid?
- Zelfzorg: hoe gaan zorgverleners zelf om met de emotionele impact van het proces?
De gids is gratis beschikbaar in het Nederlands en Frans via www.euthanasieleidraad.be.
De nieuwe praktijkleidraad is goed nieuws omdat ze zorgverleners concrete en empathische ondersteuning biedt in een van de meest delicate fases van het leven: het begeleiden van een euthanasietraject. Ze versterkt de kwaliteit van zorg, communicatie en zelfzorg, en draagt zo bij aan meerdere Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s), waaronder goede gezondheid en welzijn (SDG 3), kwaliteitsonderwijs (SDG 4), het verminderen van ongelijkheden (SDG 10) en sterke, rechtvaardige zorgsystemen (SDG 16).