Griekenland maakt indruk met zijn energietransitie. Waar het land iets meer dan tien jaar geleden nog bijna de helft van zijn elektriciteit uit steenkool haalde, is dat aandeel nu teruggebracht tot slechts 6%. Dat blijkt uit recente cijfers over de Griekse energieproductie. De belangrijkste oorzaak? Een forse toename van zonne- en windenergie.
De overgang is opmerkelijk snel gegaan. In minder dan een decennium is het aandeel van hernieuwbare energie in de elektriciteitsmix verdrievoudigd. Vandaag zijn zon en wind samen de grootste bron van elektriciteit in het land. Daarmee zet Griekenland zich op de kaart als voorbeeld van hoe een fossielafhankelijke economie succesvol kan overschakelen naar duurzamere alternatieven.
De klimaatwinst is aanzienlijk. De CO₂-uitstoot uit steenkool is met bijna 90% gedaald ten opzichte van het piekniveau, en de totale nationale uitstoot is gehalveerd. Dat is niet alleen goed nieuws voor het wereldwijde klimaat, maar ook voor de luchtkwaliteit en volksgezondheid in Griekenland zelf.
Deze sterke daling in het gebruik van fossiele brandstoffen draagt bij aan een duurzamer energiesysteem (SDG 7 – Betaalbare en duurzame energie) en is een krachtig voorbeeld van effectieve klimaatactie (SDG 13 – Klimaatactie). Griekenland toont dat verandering mogelijk is, zelfs op korte termijn.
