Search
Nieuw bezoekbeleid in UZ Leuven: patiënten kunnen ‘partner in zorg’ aanduiden
UZ Leuven rolt ziekenhuisbreed een nieuw bezoekbeleid uit: volwassen patiënten mogen een partner in zorg aanduiden die hen actief ondersteunt, ook buiten bezoekuren. Dit bevordert herstel en welzijn, in lijn met de duurzame ontwikkelingsdoelen.
foto: (c) UZ Leuven

Vanaf maandag 2 juni kunnen volwassen patiënten in UZ Leuven een partner in zorg aanduiden: een vertrouwde persoon die hen actief ondersteunt tijdens hun opname, ook buiten de gewone bezoekuren. Na een succesvolle testperiode wordt het project nu ziekenhuisbreed uitgerold.

Zorg is meer dan alleen medische behandelingen en ingrepen. Uit onderzoek blijkt dat de betrokkenheid van een vertrouwd persoon een wezenlijk verschil kan maken voor patiënten: het vermindert stress en angst en kan het herstelproces zelfs versnellen. Het beperkte bezoekbeleid tijdens de coronapandemie onderstreepte het belang van nabijheid voor goede zorg: het geeft de patiënt een comfortabel gevoel, erkent de rol van naasten en heeft een positieve impact op de zorgkwaliteit.

UZ Leuven startte in 2024 dan ook met een proefproject op 18 afdelingen, waarbij patiënten de kans kregen een partner in zorg te kiezen.

Meer dan een bezoeker

Een partner in zorg is een meerderjarige, zelfredzame persoon die door de patiënt zelf gekozen wordt. Dat kan een officiële mantelzorger, vertrouwenspersoon of een andere belangrijke naaste zijn. Die persoon mag in de loop van de dag ook buiten gewone bezoekuren aanwezig zijn en kan emotionele ondersteuning of praktische hulp bieden. Het gaat steeds om een vrijwillige keuze van de patiënt.

Reginald Alaerts, hoofdverpleegkundige hospitalisatie 31 (pneumologie): “Het proefproject gaf ons de kans om op kleinere schaal te testen of het nieuwe bezoekbeleid praktisch haalbaar was en effectief een meerwaarde bood. Na de testfase konden we alleen maar positief zijn. Een partner in zorg biedt in de eerste plaats emotionele steun, maar kan ook helpen bij dagdagelijkse handelingen, zoals ondersteuning bij eten geven, wassen, begeleiding naar een onderzoek, of communicatie met het zorgteam. We raden patiënten en hun partners in zorg aan om op voorhand te bespreken met het zorgteam welke taken ze kunnen en willen opnemen.”

Patiënten als klankbord

Het nieuwe bezoekbeleid kwam tot stand in nauw overleg met patiënten. Een patiëntenpanel gaf uitgebreide feedback op het eerste voorstel, en met hun visie, advies en aandachtspunten in het achterhoofd werd het plan verder verfijnd. In het najaar van 2024 volgde de uitgebreide pilootfase. Na een positieve evaluatie wordt het bezoekbeleid nu officieel uitgerold op alle hospitalisatieafdelingen voor volwassenen. Met het nieuwe bezoekbeleid zet UZ Leuven een belangrijke stap naar meer persoonsgerichte zorg.

Waarom dit goed nieuws is volgens de SDG’s

Het nieuwe bezoekbeleid van UZ Leuven draagt bij aan SDG 3 – Goede gezondheid en welzijn, door het herstel en de mentale gezondheid van patiënten te bevorderen via emotionele ondersteuning. Daarnaast sluit het aan bij SDG 10 – Ongelijkheid verminderen, omdat het de informele zorg erkent en patiënten inspraak geeft in hun zorgtraject. Een mooi voorbeeld van hoe zorg menselijker én effectiever kan.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten