Search
Nieuwe armoedetoets maakt Genkse projecten nog toegankelijker
Genk toetst voortaan elk stadsproject op toegankelijkheid voor mensen in armoede. Een digitale checklist moet drempels opsporen en wegwerken.
Afbeelding van Anja via Pixabay

Stad Genk introduceert de lokale armoedetoets: een praktische, digitale checklist voor alle Genkse stadsdiensten om verborgen drempels rond armoede en ongelijkheid op te sporen en weg te nemen. Zo maakt de stad haar diensten nog toegankelijker voor al haar inwoners.

Armoedetoets

Stad Genk zet opnieuw een grote stap vooruit in haar strijd tegen armoede met de nieuwe ‘armoedetoets’. Deze digitale checklist toont meteen welke impact stedelijke acties en projecten hebben op kwetsbare inwoners. “De armoedetoets helpt ons om onzichtbare drempels weg te werken en ervoor te zorgen dat niemand onbedoeld uit de boot valt”, duidt schepen van Welzijn en Gelijke Kansen, Sara Roncada.

7 B’s van toegankelijkheid

Voortaan worden alle initiatieven binnen de Genkse stadsdiensten getoetst op hun impact op armoede. De armoedetoets doet dat aan de hand van de 7B’s van toegankelijkheid (betaalbaar, bereikbaar, beschikbaar, betrouwbaar, bruikbaar, bekendheid en begrijpbaarheid) en brengt de maatschappelijke participatie in kaart.

Toegankelijkheid verbeteren

Concreet stelt de armoedetoets vragen zoals: Is er een sociaal tarief voorzien? Is de locatie vlot bereikbaar met het openbaar vervoer? Worden mensen in armoede, armoedeorganisaties en adviesraden voldoende betrokken of geconsulteerd? “Die gerichte vragen zetten ons aan het denken over onbedoelde drempels en helpen ons om waardevolle suggesties te verzamelen om ons aanbod nog toegankelijker te maken”, benadrukt schepen Roncada.

Interne vormingen

De armoedetoets wordt stap voor stap uitgerold binnen de Genkse stadsdiensten. Samen met SAAMO organiseert de stad interne vormingen om medewerkers niet alleen wegwijs te maken in het gebruik van de toets, maar ook om hen breder te sensibiliseren over wat armoede echt betekent. Ze leren kijken door een ‘armoedebril’: hoe ziet het leven in armoede eruit, met welke drempels krijgen mensen te maken, en welke impact kunnen lokale beslissingen hebben op hun dagelijkse realiteit?

De armoedetoets werd intussen al succesvol ingezet bij verschillende projecten. Zo werd bij de inschrijvingen voor vrijetijdsactiviteiten extra aandacht besteed aan heldere communicatie over kortingen en het recht op verhoogde tegemoetkoming.

Structurele aanpak

Werken aan toegankelijkheid en de Genkenaren actief benaderen, zijn belangrijke speerpunten in het Genkse armoedebeleidsplan. “Sociale ongelijkheid bestrijden is een prioriteit”, bevestigt burgemeester Wim Dies. “Daarom kiezen we voor een proactieve, stadsbrede aanpak en maken we er een structureel aandachtspunt van binnen onze organisatie. Een belangrijke stap in onze strijd tegen armoede, die we onder leiding van de lokale armoederegisseur onverminderd voortzetten.”

Dit initiatief draagt bij aan SDG 1: Geen armoede en SDG 10: Minder ongelijkheid. Het laat zien hoe lokale besturen proactief kunnen bijdragen aan sociale rechtvaardigheid, door structureel inclusieve keuzes te maken.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten