Search
Leuven plaatst pop-up skatebare sculpturen op straten en pleinen
Straatmakers brengt kunst, sport en ontmoeting samen met mobiele skatebare sculpturen in Leuven. Een creatieve boost voor jongeren én publieke ruimte.

Geen klassieke banken of verbodsborden, maar kunstzinnige objecten die uitnodigen tot skaten, zitten, spelen en ontmoeten. Met het project Straatmakers krijgt Leuven er deze zomer tijdelijke skatebare sculpturen bij. Zo worden pleinen en straten aantrekkelijker, speelser en multifunctioneler. Het initiatief komt van de lokale skate community, onder leiding van Vzweetje, en wordt ondersteund door de stad Leuven. Het brengt sport, cultuur, jeugd, stadsontwikkeling en samenleving op een unieke manier samen.

De Leuvense skatescene is de laatste jaren aan een grote opmars bezig. Steeds meer jongens en meisjes leren skaten. Maar niet elke plek in de stad is skatevriendelijk. Daarom slaan de stad en Vzweetje deze zomer de handen in elkaar om op verschillende locaties tijdelijke skateobjecten te plaatsen. Zo kunnen skaters de stad meer en meer ‘als speeltuin’ gebruiken.

Straatmakers

Het project kreeg de naam Straatmakers en kwam tot stand binnen het Leuven Urban Sports-project (LUS). “In het kader van het LUS-project organiseert de stad Leuven samen met lokale verenigingen het hele jaar lang activiteiten rond urban sports. Die sporten winnen sinds enkele jaren enorm aan populariteit. Denk maar aan BMX, calisthenics, 3×3 basketbal, breaking en uiteraard ook skaten”, zegt schepen van sport Christophe Stockman. “Voor Straatmakers werkte de stad Leuven nauw samen met de lokale skate community. Het doel was om de beschikbare publieke ruimte in de stad op een skatevriendelijke manier in te richten. We hopen dat de Leuvense skaters zich volop kunnen uitleven op de nieuwe skate-elementen en dat nog meer jongeren zo kunnen kennismaken met urban sports.”

Samen stad maken

“We willen onderzoeken hoe stedelijke ruimte ook anders kan: door speelse objecten en skatebare sculpturen toe te voegen aan publieke plekken, die uitnodigen tot gebruik, beweging en ontmoeting”, zegt Kas Wauters, coördinator van Vzweetje. “Bij het ontwerp betrekken we zowel de skatescene als makers uit de street art scene. De Straatmakers-installaties zijn er voor iedereen – van skaters tot buurtbewoners – en mogen ook gewoon gebruikt worden om op te zitten of te spelen. We hopen dat jong en oud samen de publieke ruimte kan claimen, gebruiken én dichter bij elkaar komt te staan.”

“In Leuven geven we kinderen en jongeren alle mogelijke ruimte om te spelen, te sporten en zich uit te drukken. Die waarden komen in dit project op een knappe manier samen. Er is een grote skategemeenschap in onze stad, waar we nauw mee samenwerken rond de aanleg van skateplekken. Via dit project spelen we elkaar andermaal in de kaart”, vervolgt schepen van jeugd Karin Brouwers. “Leuvense jongeren krijgen er drie kunstige skateplekken bij, die bovendien geregeld verhuizen. Tegelijk maken deze jongeren mee onze stad, dankzij skatebare kunst in het straatbeeld. Door kansen als deze te geven en duidelijke afspraken te maken, zetten we het Leuvense skateverhaal op een positieve manier in de verf.”

Verbonden met een internationaal netwerk

De Leuvense skate community en stad Leuven lieten zich voor Straatmakers inspireren door soortgelijke initiatieven in Bordeaux, Malmö en Kopenhagen. Via hun netwerk gingen ze ter plekke kijken hoe skaters daar samenwerken met steden om de publieke ruimte op een creatieve manier in te vullen. Die internationale uitwisseling voedt het project met ideeën, praktijkvoorbeelden en passie.

Het project sluit aan bij SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen, in het bijzonder subdoel 11.7: “universele toegang bieden tot veilige, inclusieve en toegankelijke groene en openbare ruimten, met speciale aandacht voor kinderen en jongeren.” Leuven toont hoe steden kunnen evolueren naar leefbare en creatieve plekken voor iedereen.

Kortom: dit project bewijst dat stadsontwikkeling, jeugdcultuur, kunst en duurzaamheid perfect samen kunnen gaan.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten