In Greater Manchester zijn duizenden jongeren van Generatie Z gestart met een uniek programma dat hen essentiële sociale vaardigheden bijbrengt, zoals empathie, tijdsbeheer, kritisch denken en communicatie. Het project, Skills 4 Living, is een primeur in het Verenigd Koninkrijk en speelt in op bezorgdheden van werkgevers over het gebrek aan ‘soft skills’ bij jonge medewerkers.
Volgens werkgevers zijn veel jongeren – die opgroeiden in een digitale wereld – onzeker bij telefoongesprekken, sollicitaties of persoonlijke interacties. Het programma, dat deels online wordt aangeboden, vult die leemte in met praktijkgerichte trainingen rond o.a. nepnieuws, digitale veiligheid, diversiteit, en mentale veerkracht.
Het initiatief komt van de organisatie Higher Health, die het programma eerder met succes in Zuid-Afrika lanceerde. In Manchester wil men tegen september al 10.000 jongeren bereiken. Ook kwetsbare groepen zoals jonge delinquenten en vluchtelingen zullen later aansluiten.
Deelnemende universiteiten zijn onder meer de University of Manchester, Salford en Manchester Metropolitan. Burgemeester Andy Burnham noemt het project “essentieel voor het welzijn, de werkbaarheid en het zelfvertrouwen van jongeren”.
Het initiatief sluit perfect aan bij de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Het bevordert kwaliteitsonderwijs (SDG 4) door jongeren relevante vaardigheden mee te geven voor werk en leven, draagt bij aan mentale gezondheid en welzijn (SDG 3), en helpt ongelijkheid verminderen (SDG 10) door ook kwetsbare groepen actief te betrekken. Zo investeert Manchester niet alleen in zijn jongeren, maar ook in een veerkrachtigere en inclusievere samenleving.
Lees er meer over op de website van The Guardian