Search
Gent nieuwe voorzitter van Eurocities, grootste stedennetwerk van Europa
Gent is verkozen tot voorzitter van Eurocities, het netwerk van 222 Europese steden. Zo krijgt de stad meer invloed op Europees beleid en stedelijke samenwerking.
foto: Stad Gent

Gent werd vandaag in het Portugese Braga tijdens de algemene vergadering verkozen tot de nieuwe voorzitter van Eurocities. Dat stedennetwerk verenigt 222 Europese steden uit 38 landen. Als voorzitter kan Gent de belangen van de steden nog meer op de Europese politieke agenda zetten.

Gent is sinds 1998 lid van het stedennetwerk Eurocities, zetelt sinds 2009 onafgebroken in de raad van bestuur en is sinds 2023 ondervoorzitter. In het Portugese Braga werd de Stad vandaag tijdens de algemene vergadering verkozen tot voorzitter voor een periode van twee jaar. Burgemeester Mathias De Clercq treedt op als feitelijke vertegenwoordiger. De Stad Barcelona wordt ondervoorzitter.

Als voorzitter van Eurocities vertegenwoordigt Gent het standpunt van de Europese steden. Gent kan op die manier wegen op het Europese beleid, bijvoorbeeld rond thema’s zoals huisvesting, democratische waarden, klimaat, competitiviteit en participatie. Het voorzitterschap betekent ook extra zichtbaarheid op het Europese toneel. Via het netwerk worden tot slot ervaringen uitgewisseld rond stedelijke ambities en praktijken.

Met 75 procent van de Europeanen die in stedelijke gebieden wonen, lopen onze steden voorop bij de grote uitdagingen waar Europa voor staat, van democratische veerkracht en klimaatactie tot sociale inclusie. Steden zijn niet alleen een deel van de oplossing: ze leiden de weg. Als voorzitter zal ik daarom pleiten voor een sterk EU-beleid en gerichte investeringen die aansluiten bij de echte behoeften van de stedelijke bevolking. Mathias De Clercq, burgemeester

Eurocities verenigt in totaal 222 Europese steden, goed voor 150 miljoen mensen in 38 landen. Het netwerk focust op kennisdeling, dossierbehartiging en netwerken rond Europees beleid. Het brengt zowel burgemeesters, schepenen als ambtenaren samen om elkaar te inspireren.

Deze nieuwe rol van Gent als voorzitter van Eurocities sluit naadloos aan bij verschillende Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Vooral SDG 11 (Duurzame steden en gemeenschappen) staat centraal, aangezien steden de sleutel zijn tot leefbare, inclusieve en klimaatbestendige samenlevingen. Ook SDG 13 (Klimaatactie) wordt versterkt via gezamenlijke stedelijke inspanningen tegen de klimaatcrisis. Tot slot benadrukt dit voorzitterschap het belang van SDG 17 (Partnerschappen om doelstellingen te bereiken), omdat het steden over heel Europa verbindt in een gedeelde ambitie voor een betere toekomst.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten