Portugal is er in geslaagd om een van de grootste verkeersproblemen van Europa om te buigen tot een voorbeeld van vooruitgang. Waar het land in de jaren ’90 nog bijna koploper was in dodelijke verkeersongevallen, is het aantal verkeersdoden sinds die tijd met maar liefst 84% gedaald. Een indrukwekkende prestatie die bewijst dat doelgerichte maatregelen daadwerkelijk levens redden.
Van gevaarlijk naar veilig(er)
Dertig jaar geleden had Portugal, op Letland na, de meest dodelijke wegen van Europa. Vandaag is dat beeld fundamenteel veranderd. De leeftijd-gecorrigeerde cijfers tonen aan dat de daling niet alleen toe te schrijven is aan veranderingen in bevolkingssamenstelling, maar aan echte structurele verbeteringen.
De spectaculaire vooruitgang is het resultaat van een combinatie van beleidsmaatregelen zoals de invoering van de gordelplicht, strengere controles op alcoholgebruik in het verkeer, lagere snelheidslimieten, betere infrastructuur én verkeersveiliger voertuigen. Ook steden werden heringericht met voetgangerszones en verkeersluwe gebieden, wat de kwetsbare weggebruiker beter beschermt.
Vooruitgang vertraagt, waakzaamheid blijft nodig
Hoewel de grootste daling plaatsvond in de jaren 1990 en vroege jaren 2000, is het tempo van verbetering de afgelopen tien jaar wat afgevlakt. Portugal doet het nog steeds iets minder goed dan zijn West-Europese buren, maar de kloof is sterk verkleind. Verdere vooruitgang zal inspanning blijven vragen, zeker op het vlak van fietsinfrastructuur, handhaving en stedelijke mobiliteit.
Een bijdrage aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen
De Portugese aanpak draagt rechtstreeks bij aan SDG 3 (Goede gezondheid en welzijn) door duizenden levens te redden en het aantal ernstige letsels te verminderen. Door veilige infrastructuur te voorzien en steden leefbaarder te maken, wordt ook SDG 11 (Duurzame steden en gemeenschappen) ondersteund. Tot slot is dit voorbeeld van succesvolle beleidsvoering en preventie een krachtig signaal dat structurele verandering mogelijk is, in lijn met SDG 17 (Partnerschap om doelen te bereiken).
Portugal toont aan dat verkeersveiligheid geen utopie is, maar een haalbaar doel — mits er visie, beleid en volgehouden inzet zijn. Een succesverhaal dat hoop geeft voor andere landen.